Meer vrouw op de Beeldbank!

 

Honderd jaar geleden, op 22 november 1922, overleed Louise De Hem (1866-1922). Deze Ieperse kunstenaar maakt op het einde van de 19de eeuw furore met haar prachtige portretten en pastels. Ze bouwt een professionele en internationale carrière uit. Niet evident als vrouw in die tijd. De naam Louise De Hem verdwijnt later tussen de plooien van de geschiedenis; het lot van veel vrouwelijke kunstenaars. Dankzij het legaat van haar zus Hélène bezit het Yper Museum de grootste openbare collectie De Hems.[1] In november ging daar de tentoonstelling Louise/ Edith van start, en deze valt nog te bezichtigen tot 12 maart 2023.

Naast Louise zijn er tal van andere vrouwen uit de Westhoek die wat extra aandacht verdienen, en velen onder hen vind je terug op Westhoek verbeeldt. Daarom lichten we enkelen van hen gedurende de tentoonstelling hier uit.*HEU005503228

 

Wellicht ken je het nummer ‘La Belle Roselle’ van Willem Vermandere maar ken je ook de vrouw erachter? Haar naam was Godelieve Vanwildemeersch, en ze werd in 1906 geboren te Geluwe.[2]

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog, ze was toen acht, moesten zij en haar gezin vluchten. Ze woonden eerst twee jaar in Dikkebus, maar toen ze tien was trokken ze verder, naar Bretagne. Godelieve liep er school en leerde er rekenen en schrijven in het Frans.

Na de oorlog keerden ze terug naar België, eerst naar Vlamertinge, en vervolgens naar Poelkapelle, waar ze een nieuw leven probeerden op te bouwen tussen het puin. Het waren boeren, en terwijl haar vader en broers het land bewerkten, moest zij als oudste meisje haar stiefmoeder Emma helpen.

Nauwelijks vijtien en ’t oudste meisje thuis naaide ik de kleren voor heel de bende. En trok ik bovendien elke week naar de markt van Roeselare met boter, eieren en andere marchandise.

HEU005503227
Het was ook in Poelkapelle dat ze haar toekomstige man, Jules Rosselle, zou leren kennen. De Rosselles konden echter nooit terug hun draai vinden in het verwoeste België, en keerden tenslotte terug naar Frankrijk. Daar ging Jules op zoek naar een boerderijtje voor hem en Godelieve. Zo kwam hij terecht in Chaumont-le-Bois, waarna zij hem achterna reisde om er met hem door het leven te gaan als Godelieve ‘madame’ Rosselle.

Ze zouden er drie dochters krijgen, en na de dood van haar man, en het vertrek van haar kinderen naar de stad, bleef Godelieve alleen achter. Toen ze in de tachtig was, ontmoette ze Willem Vermandere, en de rest is geschiedenis.

*Ken jij nog vrouwen die iets betekend hebben voor de geschiedenis van de Westhoek? Heb je nog beeldmateriaal van deze markante vrouwen? Neem dan zeker contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


[1] https://www.ypermuseum.be/louise-edith

[2] Met dank aan Guido Degraeve, vrijwilliger bij Langemark-Poelkapelle verbeeldt, voor de info.