Meer vrouw op de Beeldbank!

 
 

HEU006501432.jpgHonderd jaar geleden, op 22 november 1922, overleed Louise De Hem (1866-1922). Deze Ieperse kunstenaar maakt op het einde van de 19de eeuw furore met haar prachtige portretten en pastels. Ze bouwt een professionele en internationale carrière uit. Niet evident als vrouw in die tijd. De naam Louise De Hem verdwijnt later tussen de plooien van de geschiedenis; het lot van veel vrouwelijke kunstenaars. Dankzij het legaat van haar zus Hélène bezit het Yper Museum de grootste openbare collectie De Hems.[1] In november ging daar de tentoonstelling Louise/ Edith van start, en deze valt nog te bezichtigen tot 12 maart 2023.

Naast Louise zijn er tal van andere vrouwen uit de Westhoek die wat extra aandacht verdienen, en velen onder hen vind je terug op Westhoek verbeeldt. Daarom lichten we enkelen van hen gedurende de tentoonstelling hier uit.*

Voor onze eerste figuur springen we opnieuw 100 jaar terug in de tijd. Op zondag 16 oktober 1921 wordt Léonie Keingiaert de Gheluvelt tussen het naoorlogse puin van Gheluvelt als burgemeester ingehuldigd. Ze was de eerste vrouwelijke burgemeester van België, nog voor vrouwen het stemrecht verwierven (dit kwam er pas in 1948). Hier alvast wat meer over haar aanstelling als burgemeester.

 

HEU006504064.jpg

 

Vorig jaar werd zij met een feestjaar nog herdacht door Comité Léonie en werden er allerlei socio-culturele activiteiten op poten gezet met Léonie als themafiguur. Daarnaast gaf Comité Léonie ook een boek uit over het leven van Léonie Keingiaert de Gheluvelt, én komt er binnenkort een buste op de markt van Geluveld.

*Ken jij nog vrouwen die iets betekend hebben voor de geschiedenis van de Westhoek? Heb je nog beeldmateriaal van deze markante vrouwen? Neem dan zeker contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.[1] https://www.ypermuseum.be/louise-edith