wat is westhoekvebeeldt

wat is ‘Westhoek verbeeldt’?

‘Westhoek verbeeldt’ is een regionale erfgoedbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek, dat samen met vrijwilligers en professionals wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Daarnaast wordt de beeldbank aangevuld met beelden uit publieke collecties zoals die van archieven en musea. Ook lokale kranten vanaf 1819 kunnen worden geraadpleegd.

Zoekterm

hoe werkt het?

Een uitgebreid netwerk van enthousiaste bewoners, vrijwilligers, cultuurbeleidscoördinatoren, archivarissen, erfgoedcoördinatoren en lokale beleidsmakers werken samen om het erfgoed en de verhalen van de Westhoek te bewaren voor de toekomst en voor iedereen toegankelijk te maken.

Vrijwillige medewerkers gaan in hun eigen dorp op zoek naar unieke foto’s, affiches, prentbriefkaarten … verborgen in koekendozen, kasten of op zolder.

De foto’s worden gedigitaliseerd, er wordt een beschrijving aan toegevoegd en worden vervolgens op de erfgoedbank geplaatst.

Vrijwilliger worden

wie werkt mee?

De vrijwilligers van ‘Westhoek verbeeldt’ vormen per dorp een kleine kern waarbinnen een lokale 'verbeeldt'-coördinator instaat voor het organiseren van overleg, logistieke en financiële ondersteuning en coördinatie van de vrijwilligersgroep. In totaal zijn er zestien kernen en zo spreidt de werking zich uit van ‘Mesen verbeeldt’ tot ‘De Panne verbeeldt’.

De professionele omkadering in de gemeenten wordt aangevuld met een overkoepelende coördinatie door Erfgoedcel CO7, Cultuuroverleg Ijzervallei, Viertoren en de gemeente Kortemark.

Meer info over vrijwilligers 

 

historiek

In 2004 startte 'Heuvelland verbeeldt': een werking waar vrijwilligers aan de slag gingen met IT en hun eigen erfgoed. Vanaf 2005 werd 'Heuvelland verbeeldt' in de schoot van het jonge intergemeentelijk samenwerkingsverband CO7 uitgebreid naar de gemeenten Mesen, Ieper, Poperinge, Vleteren, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke. 'Heuvelland Verbeeldt' werd 'Westhoek verbeeldt'.
Vanaf 2010 kwamen geleidelijk aan de gemeenten Diksmuide, Lo-reninge, Houthulst, Alveringem, De Panne, Nieuwpoort, Koksijde, Veurne en Kortemark erbij wat resulteerde in een uiteindelijke werking met zestien gemeenten.

historiek

 

Benieuwd naar onze medewerkers?

Klik hier